Информационен портал


Информация за курса по френски език

Курсът по френски език при г-жа Ирина Коларска за записалите се бъдещи деветокласници ще започне на 28.08.2017 година от 09:00 часа, а за десетокласниците на 28.08.2017 година от 13:30 часа. Кабинет - 336.


Прием в 8. клас след трети етап на класиране за учебната 2017/18 година (НОВО)

Първа английска езикова гимназия обявява за учебната 2017/2018 година в 8. клас 1 (едно) свободно място за момче в паралелка АЕ/НЕ/БЕЛ.

На основание чл. 69 и чл. 70 от Наредба №10/2016 г. на МОН, документите на кандидат-гимназистите се приемат на 28.07.2017 г. (петък) от 12.00 ч. до 16.00 ч. и на 31.07.2017 г. (понеделник) от 09.00 ч. до 13.00 ч. в канцеларията на училището.

Необходими документи за участие в IV-то класиране:
• Заявление до Директора за участие в IV-то класиране (по образец);
• Оригинал на Свидетелство за завършено основно образование;
•Оригинал на служебна бележка за успешно положени изпити от НВО по БЕЛ и математика.

Заемането на свободното място ще се извърши след разглеждане на документите от комисия, определена със Заповед №565/05.07.2017 г. на Директора на училището в срок до 31.07.2017 г., като класирането се извършва по низходящ ред в зависимост от бала на ученика и въз основа на Наредба №10/2016 г. на МОН.


Прием в 8. клас след трети етап на класиране за учебната 2017/18 година

Първа английска езикова гимназия обявява за учебната 2017/2018 година в 8. клас 1 (едно) свободно място за момче в паралелка АЕ/ФЕ/М.

На основание чл. 69 и чл. 70 от Наредба №10/2016 г. на МОН, документите на кандидат-гимназистите се приемат на 26.07.2017 г. (сряда) в канцеларията на училището от 09:00 до 16:00 часа.

Необходими документи за участие в IV-то класиране:
• Заявление до Директора за участие в IV-то класиране (по образец);
• Оригинал на Свидетелство за завършено основно образование;
•Оригинал на служебна бележка за успешно положени изпити от НВО по БЕЛ и математика.

Заемането на свободното място ще се извърши след разглеждане на документите от комисия, определена със Заповед №565/05.07.2017 г. на Директора на училището в срок до 27.07.2017 г., като класирането се извършва по низходящ ред в зависимост от бала на ученика/чката и въз основа на Наредба №10/2016 г. на МОН.


Прием в 8. клас след трети етап на класиране за учебната 2017/18 година

Първа английска езикова гимназия обявява за учебната 2017/2018 година в 8. клас 1 (едно) свободно място за момиче в паралелка АЕ/НЕ/Х и 1 (едно) свободно място за момче в паралелка АЕ/ИЕ/М.

На основание чл. 69 и чл. 70 от Наредба №10/2016 г. на МОН, документите на кандидат-гимназистите се приемат на 25.07.2017 г. (вторник) и на 26.07.2017 г. (сряда) в канцеларията на училището от 09:00 до 16:00 часа.

Необходими документи за участие в IV-то класиране:
• Заявление до Директора за участие в IV-то класиране (по образец);
• Оригинал на Свидетелство за завършено основно образование;
•Оригинал на служебна бележка за успешно положени изпити от НВО по БЕЛ и математика.

Заемането на свободното място ще се извърши след разглеждане на документите от комисия, определена със Заповед №565/05.07.2017 г. на Директора на училището в срок до 27.07.2017 г., като класирането се извършва по низходящ ред в зависимост от бала на ученика/чката и въз основа на Наредба №10/2016 г. на МОН.


Любимка Георгиева от 11-ти клас спечели първо място на Националния конкурс "Паметта за Левски днес"

Поредният успех на наш ученик е факт - Любимка Георгиева от 11. ж клас накара ръководството, преподавателите и своите съученици в Първа английска езикова гимнзаия да се гордеят, печелейки първо място на Националния конкурс "Паметта за Левски днес". Есето на Любимка плени всички учители и общественици от родния град на Апостола, а журито единодушно присъди наградата на нашата ученичка.

Конкурсът е посветен на 180 години от рождението на Васил Левски и бе организиран от община Карлово, Министерството на образованието и науката и Регионалното управление по образованието. Участниците бяха разделени в две възрастови категории - от V до VIII и от IX до XII клас.

Училищното ръководство поздравява Любимка за нейния успех и й пожелава и занапред да показва и изразява своята любов към България и националните ни герои със същата любов, с която е написала своето прекрасно есе! Освен това ръководството благодари на г-жа Румяна Даскалова за усиления труд и за предаването на любовта си към българския език и литературата на нейните възпитаници - учениците от Първа английска езикова гимназия.

На вашето внимание представяме есето на Любимка Георгиева и снимка от Националния конкурс.

Награди от театралния конкурс "Магията на Мелпомена"

На 30.06.2017 година от 15:00 часа в НАТФИЗ "К. Сарафов" се проведе театралния конкурс "Магията на Мелпомена" по авторски сценарии на английски език на ученици от Първа английска езикова гимназия. Водещи на събитието бяха учениците от 11-ти "Д" клас - Даниела Паскалева и Александър Митов. На Вашето внимание последователно ще представим имената на учителите, взели участие в подготовката и провеждането на фестивала, журито, както и наградените ученици.

Учители: Гергана Лозанова, Диана Веселинова, Мартин Петков, Йорданка Разпопова, Ивана Христова, Никос Филипу, Стефка Педева, Слав Петков, Райна Костова, Румяна Газдова и Донка Николаева.

Жури:
1. Доц. д-р Клавдия Камбурова;
2. Христо Чешмеджиев - актьор;
3. Джордж Нокс - Native speaker;
4. Капка Николова - преподавател по английски език.

Първа награда между деветите класове спечели постановката "Alina" със следните участници:
Yoana as Alina; Ivan as Aleksey; Teodor as Igor; Vin as Richard; Konstantin as Dimitrii.

Втора награда спечели "The Wedding" с участници:
Gabby as The bride; Sasho as The Groom; Emo as The priest; Mimi as The broom operator; Kali as The wedding breaker.

И третото място между деветокласниците спечели постановката "The Lovely Neighbours", в която участваха:
Ivan as Husband; Teodora as Wife; Sofia as Neighbour 1; Martin as Patrick; Mina as Mother.

При десетите класове класацията бе следната - първа награда за "No More Girls", втора награда за "Immpossible performance" и трета награда за "Pigeon Play". В първата пиеса участваха Martin as Martin; Raya as Cleo; Fani as Mandy; Viktoriya as V; Stefan as Stefaniya; Simeon as Shefket. Във втората - Velimir as Actor; Asen as Apprentice; Martin as The script guy; Elena as Special effects operator. В третата - Ilaria as Pigeon; Vesta as Mathematician; Lyuboslav as Baker; Andrea as The cool girl; Alexander as The casino guy; Dona as The musician.

Най-големите участници - единадесетокласниците също бяха наградени за страхотно свършената работа на сцената. Пиесата "The Pillars of Society" завоюва първото място, а нейни подгласници бяха участниците в "Project Proposal". Имената на първенците тук са:
Stefan as Mr. Douglas; Mariya Ruseva as Mrs. Wells; Mariya Raycheva as Mrs. Pierce and Nana; Valentin as Mancho and Joro Ignatov; Tolga as Violet and The judge Clarance Marshall.
В "Project Proposal" участваха - Yordan as Lifeguard; Bozhana as Fiancee; Kristian as Fiance; Tsvetina as Sister of the Fiance; Diana as Edgy elderly woman.

Гост на фестивала бе театралната група "Мелпомена" при Първа английска езикова гимназия с етюд "A cup of coffee", а участниците в етюда бяха Ирма от 8. "б" клас, Сирма, Йоана и Божидар от 11. "е" клас, Зорница и Мирела от 11. "д" клас, Симона от 12. "г" клас и Марио от 12. "е" клас.


Випуск 2017 г. получи своите дипломи

Випуск 2017 на Първа английска езикова гимназия завърши с отлични резултати. Общият успех от дипломирането на зрелостниците е Отличен 5,71. Резултатите от ДЗИ нареждат училището в топ десетте училища на България, като на матурата по английски език общият резултат за випуска е Отличен 5,87.

Официалното раздаване на дипломите се състоя в Аулата на СУ "Св. Климент Охридски" в тържествена обстановка. Ръководството, преподавателите, зрелостниците и техните родители бяха поздравени за високите постижения на випуск 2017 година с Поздравителен адрес от зам.-министъра на образованието и науката инж. Таня Михайлова.

Ръководството на Първа АЕГ изказва благодарност на учениците и техните преподаватели, и желае на випуск 2017 успешен старт в живота!


Победители в "Литературен конкурс за средношколци, изучаващи английски език" - 2017 година

За поредна година Нов български университет организира конкурс по творческо писане на английски език и отличи най-добре представилите се ученици и училища. Гимназията ни получи първа награда от журито на конкурса, което отличи и следните наши ученици:

1. За увлекателно написания си разказ втора награда получи Михаела Атанасова Атанасова, а поощрителна награда получи Калоян Пламенов Кръстников.

2. При есетата в призовата тройка Първа АЕГ зае първите две места - първа награда за Симеона Костова и втора награда за Мария Райчева. Поощрителни награди за задълбочените си есета получиха Ясен Шопов и Димитра Грънчарова.

Този конкурс е важна част от кандидатстудентската кампания на НБУ и от практическото обучение на студенти от програма „Англицистика“.

Награждаването на победителите в конкурса ще се състои на 28.06.2017 г. от 14:40 часа в зала 304, втори корпус на НБУ.


За зрелостниците: Вижте графика, по който ще бъдете запознати с изпитните си работи от ДЗИ 2017 година


График за подаване на заявления за стипендии, предназначени за ученици с високи резултати в учебната, извънкласната и извънучилищната дейност


Официално раздаване на дипломите за средно образование

Всички зрелостници от Първа английска езикова гимназия ще получат своите дипломи на 21.06.2017 година от 18:00 часа в аулата на СУ "Св. Климент Охридски". Облекло - официално!


Софийски университет "Св. Климент Охридски" ви кани на Седмицата на немския език в България

Във връзка с партньорските отношения между Първа английска езикова гимназия и Софийски университет "Св. Климент Охридски" се канят всички преподаватели, ученици и родители на Седмицата на немския език в България. По-долу прилагаме официалната покана на представителите на висшето учебно заведение от катедра "Германистика и скандинавистика".
Родителска среща за родителите на учениците от 8-ми до 11-ти клас включително

На 08.06.2017 година (четвъртък) от 18:30 часа ще се проведе обща за училището родителска среща за запознаване на родителите с оформянето на годишния успех и поведението на учениците. Всички родители са поканени.


Първа АЕГ получи грамота от Института за космически изследвания и технологии - БАН


Четвърта Национална Конференция на Общността на училищата „Pearson Longman Schools”

На 22 април 2017 година на Четвъртата Национална Конференция на Общността на училищата „Pearson Longman Schools” бяха наградени учениците от Първа английска езикова гимназия Михаела Атанасова и Ирис Карагьозова за класиране на първите места на най-високите нива на състезанието по английски език (A3/A4), както и преподавателите им по английски език г-жа Гергана Лозанова и г-жа Диана Веселинова. Наградата „Учител на годината“ в гимназиален етап бе връчена на г-жа Галина Заркова-Иванова за цялостната й дейност като един от най-изявените преподаватели по английски език.

Първа английска езикова гимназия е асоциирано училище към общността „Pearson Longman Schools” и изпитен център за придобиване на пожизнения сертификат „Pearson Longman”.

Ръководството на гимназията изказва благодарност на учениците и техните ръководители и им пожелава бъдещи успехи.


На вниманието на всички родители на учениците от 12. класове!

На 15.05.2017 година (понеделник) от 18:30 часа ще се проведе родителска среща-консултация за обсъждане на предстоящите държавни зрелостни изпити.


Пътешественици във времето - село Чавдар

На 28.04.2017 г. Първа английска езикова гимназия организира спортен празник в село Чавдар. Събитието е част от спечеления от гимназията ни проект на Столична община "Поход във времето". Проектът има за цел да популяризира имиджа на София в кампанията "София - Европейска столица на спорта 2018 г.", както и да изгради и развие спортните и екологични познания и умения на учениците и тяхното приобщаване към историческото минало на България.
Ирландия отвори вратите си за Първа английска езикова гимназия

Група от 27 ученици от Първа английска езикова гимназия посети град Дъблин, Ирландия във връзка с учебно пътуване и обучение по английски език. Домакините от "Swan Training Institute" направиха блестяща организация и топло посрещане, а това още повече помогна на учениците ни да повишат знанията и уменията си по английски език.

Също така те посетиха много от културните и исторически забележителности на столицата на Република Ирландия. Резултатите от учебното пътуване са отличени и удостоверени със Сертификат за ниво на владеене на английски език, издаден от Swan Institute.


„Непознатата България“ през обектива на учениците от Първа АЕГ

От 19 април 2017 г. до 07 май 2017 г. учениците от Първа английска езикова гимназия ще представят изложба, със снимки от България, на места, които не са популярни, но са изключително живописни и атрактивни. Темата на изложбата „Непозната България“ е специално разработена в рамките на програмата на МОН - „ Твоят час“. Авторите са ученици, които участват във фотоклуба на Първа английска езикова гимназия под ръководството на г-жа Светослава Савова.

Всички, които искат да се насладят на прекрасните пейзажи от „Непознатата България“ и на фотографското майсторство на учениците от Първа АЕГ, могат да посетят фотоизложбата, която е разположена на комуникативно място – в подлеза на метростанция СУ „Св. Климент Охридски“ (пасажът към Орлов мост).

Събитието се организира с любезното съдействие на Софийския метрополитен.
Поредният голям успех на ученик от Първа АЕГ - Неда Иванова потегля към Амстердам

Неда Александрова Иванова от 12-ти "е" клас успя да си спечели правото да представлява България на Международната олимпиада по философия, която ще се проведе в Амстердам, Холандия на 27 май 2017 година. Това стана възможно, след като нашата ученичка се превърна в лауреат по философия, завоювайки шестото място на Националния кръг на олимпиадата.

След това тя бе избрана да участва в разширения състав на националния отбор за подготовка за Международната олимпиада, където страната ни трябваше да определи един участник, който да замине за Холандия заедно със спечелилия първо място от Националния кръг ученик.

Неда Иванова се справи отлично с изпита и спечели първото място, което й дава право да замине за Амстердам. Там тя и другият български представител ще премерят сили с 47 държави, всяка от които ще бъде представлявана от двама души.

Първа английска езикова гимназия изказва огромната си гордост и подкрепа към Неда Иванова и й пожелава успех и на холандска земя.


Представяме ви отлично представилите се наши ученици от областния кръг на олимпиадата по философия, математическа лингвистика, история и цивилизация и английски език

Изключително постижение на Неда Иванова от 12-ти "е" клас. Ученичката е избрана в разширения национален отбор за Международната олимпиада по философия от Националната комисия съгласно Регламента за организиране и провеждане на Националната олимпиада по философия. Това става факт, след като тя получи над 80 точки на областния кръг на XXIX олимпиада по философия.

На областния кръг по математическа лингвистика се отличиха Габриела Костова от 11-ти "е" клас със 79 точки, Борислав Драганджиков от 10-ти "д" клас със 76,75 точки и Ясен Шопов от 10-ти "г" клас със 75 точки. Всички те са допуснати до националния кръг на олимпиадата.

Божидар Александров от 12-ти "е" клас и Христина Керезова от 12-ти "д" клас пък се класираха за националния кръг на олимпиадата по история и цивилизация, която ще се проведе в град Сливен от 21 до 23 април 2017 година. Божидар Александров и Христина Керезова получиха над 60 точки и съгласно регламента на олимпиадата са допуснати от Националната комисия по история и цивилизация до националния кръг.

С отлично представяне на областния кръг на олимпиадата по английски език се отличиха 11 наши ученици с ръководител г-жа Галина Заркова.

Училищното ръководство поздравява всички класирани ученици и техните ръководители за постигнатите резултати и им пожелава и занапред да бъдат все така успешни и мотивирани за достигане на нови висоти.


"Чаша кафе" с награди от Националния фестивал на авторската драматургия и театър на английски езикНа 01.04.2017 година в град Кюстендил се проведе Националният фестивал на авторската драматургия и театър на английски език. Учениците от Първа английска езикова гимназия Сирма Боянова, Марио Маринов, Мирела Кръстева, Ирма Атанасова, Йоана Йорданова, Божидар Неделчева и Симона Николова с ръководител г-жа Антония Краева се включиха във фестивала с авторския си етюд "Чаша кафе". Изброените ученици са част от театралната група при Първа английска езикова гимназия, а режисьор на етюда е Магдалена Ангелова.Етюдът, написан от театралната група при Първа английска езикова гимназия, получи награда за "най-оригинална пиеса". Индивидуална награда пък получи Ирма Атанасова за "най-добро изпълнение на ексцентрична роля".

Ръководството на гимназията поздравява гореизброените ученици и техния ръководител и им още много бъдещи успехи!


Честване на деня на майчиния език

На 25.03.2017 г. в конферентната зала на "Сити хотел" бе отбелязан "Денят на майчиния език". Празникът е посветен на опазването на езиковото и културно многообразие по света. Събитието бе уважено от писателя Деян Енев, експертите по чуждоезиково обучение от РУО, София-град, представители от Столична община, родители.

Самата инициатива за отбелязване на езиковото разнообразие за първи път е подета от ЮНЕСКО, чийто асоцииран член е и Първа АЕГ от 1997 г. Същността на инициативата се изразява в разбирането, че езиците са мощен инструмент, чрез който се съхранява културното наследство. Първа АЕГ организира това събитие за осма поредна година и то едно от чаканите с нетърпение и вълнение не само от учениците и учителите, но и от техните родители. Всяко честване е с различен акцент, като тази година учениците влязоха в ролята на преводачи на фрагмент от разказ на българския класик Елин Пелин. Задачата им бе да интерпретират момента с надиграването от "Ветрената мелница". Този обичан разказ прозвуча на корейски, турски, английски, украински, виетнамски и френски език. Празникът стана още по-пъстър и вълнуващ с поздрава на ученици от фолклорния състав на Първа АЕГ, които пресъздадоха надиграването между главните герои - Христина и Лазар Дъбака.

Вълнуващ момент за ученици и учители бе срещата с класика на съвременната литература - писателят Деян Енев, който е също възпитаник на Първа АЕГ и пазител на българското слово.

Отбелязването на "Деня на майчиния език" е стъпка, която насърчава езиковото многообразие и спомага за по-пълното запознаване с езиковите и културни традиции по света. Укрепва солидарността, разбирателството, толерантността и междукултурния диалог. Първа английска езикова гимназия е пример за тази толерантност и диалог, тъй като тук учат много чужди граждани. И както казва в едно от своите послания Генералния директор на ЮНЕСКО - г-жа Ирина Бокова: „Езикът на нашите мисли и нашите емоции - това е нашият най-ценен актив. Многоезичието е наш съюзник в осигуряването на качествено образование за всички, насърчаване на социалното включване и борба срещу дискриминацията".

Първа английска езикова гимназия получи и поздравително писмо от д-р Ваня Кастрева – началник на РУО, София-град, която пожела на нашите ученици с гордост да носят майчиния си език и с разбиране, толерантност и диалог да изразяват солидарност към езика на другия.


Еко-клуб "Зелена детелина" разкраси Първа АЕГ на Първа пролет

Настъпилата Първа пролет тази година беше отбелязана от участниците в еко-клуб „Зелена детелина“ в Първа АЕГ със засаждането на цветя и озеленяване на двора на гимназията. Учениците от 10-тите и 11-тите класове, част от екипа на еко-клуба, сформиран по проект „Твоят час“, неведнъж са организирали подобни мероприятия от календара на училищния живот. Ръководителят им, г-жа Валентина Милчина - преподавател по биология и здравно образование в гимназията, се е заела с важната задача да повиши екологичната култура на учениците и да възпита у всеки подрастващ уважение и отговорност за опазването на околната среда.
Ученици от Първа АЕГ се срещнаха с представители на еврейската общност в София

Учениците от Първа английска езикова гимназия, както и техните преподаватели по история, философия, психология и чужди езици, отбелязаха Денят на Холокост - Спасяването на българските евреи по времето на Втората световна война, със среща - презентация с представители на еврейската общност в София. Срещата е организирана от Ученическия съвет на Първа АЕГ с помощта на психолога г-жа Т. Богданова и педагогическия съветник г-жа Евг. Чернева.
График на извънкласните мероприятия през месец март 2017 гoдина

1. На 07.03.2017 г. Ученическият съвет при Първа АЕГ ще проведе избори за нов Председател на Ученическото самоуправление.
2. На 09.03.2017 г. от 18:00 ч. в Столична библиотека ще бъде представена книгата „Сред жени“ на Джон Макгахърн. На срещата ще взмат участие и възпитаници на Първа АЕГ с ръководител Евелина Средкова - главен учител по БЕЛ.
3. Отбелязване Деня на спасяването на българските евреи - 10.03.2017 година. Участие в тържествена церемония и поднасяне на цветя пред паметника на благодарността.
4. Среща с представители от Еврейския културен център на 13.03.2017 година. Организатори: Тонка Колева – старши учител по история и цивилизация, Петър Василев – старши учител по история и цивилизация, и УС при Първа АЕГ.
5. На 17, 18 и 19.03.2017 г. в ЦУМ ще се проведе изложение „Образование без граници“. Първа АЕГ ще участва със свой щанд. Организатори: Евгения Чернева - ПС и Георги Георгиев - учител по ИИТ.
6. Изложба на фотоклуб при Първа АЕГ на тема „Непознатата България“, която ще бъде на метростанция „СУ Св. Климент Охридски“. Начална дата на събитието: 20.03.2017 година. Ръководител: Светослава Савова – старши учител по география и икономика.
7. На 22.03.2017 г. настъпването на астрономическата пролет ще бъде посрещнато от екоклуб „Зелена детелина“ при Първа АЕГ с ръководител г-жа Валентина Милчина – старши учител по биология и здравно образование със засаждане на цветя в двора на гимназията.
8. На 24.03.2017 г. от 14:00 ч. в кабинет 227 ще бъде отбелязан „Денят на майчиния език“. Гост на празника ще бъде писателят Деян Енев.


"Чаша кафе" с максимален брой точки от Фестивала на авторската драматургия и театър на английски език

Поредният голям успех за ученици от Първа английска езикова гимназия е факт! Възпитаниците на гимназията получиха максимален брой точки (20) за постановката си "Чаша кафе", с която взеха участие в областния кръг на Фестивала на авторската драматургия и театър на английски език, състоял се на 02.03.2017 година. С индивидуална награда бе отличенo момичето от 11. клас на Първа АЕГ - Зорница Кюркчиева. Училищното ръководство поздравява всички участници и техните ръководители - г-жа Антония Краева-Ангелова - учител по английски език и г-жа Магдалена Ангелова - режисьор, и им пожелава успех на националния кръг на Фестивала.


Родителска среща за родителите на учениците от 8-ми до 12-ти клас включително

На 22.03.2017 година (сряда) от 18:30 часа ще се проведе обща за училището родителска среща за запознаване на родителите с текущите оценки и поведението на учениците. Всички родители са поканени.


Родителска среща с родителите на децата, които ще пътуват до Лондон от 30.03.2017 г. до 04.04.2017 г.

На 07.03.2017 година в кабинет 220 от 18:30 часа ще се проведе родителска среща с родителите на децата, които ще вземат участие в учебното пътуване до Лондон за периода от 30 март до 04 април 2017 година.


Започват съботни курсове за международен сертификат за владеене на английски език

От 11 март 2017 започват съботни курсове за МЕЖДУНАРОДЕН СЕРТИФИКАТ за владеене на английски език PEARSON TEST в Първа английска езикова гимназия за ученици от първо до четвърто ниво - 40 учебни часа. Гимназията е и ИЗПИТЕН ЦЕНТЪР на Пиърсън тест (PTE - Bulgaria.com).

Повече информация (график, записване, такса) може да откриете в счетоводството на Първа АЕГ.


Мила Рупчева с грамота от конкурса "Талантът обича всяко дете"


Стипендии - втори срок на учебната 2016/17 година
Ученици на Първа АЕГ с награди от Националния конкурс за ученически театър на испански език

На 24 и 25 февруари 2017 година се състоя XVIII Национален конкурс за ученически театър на испански език за категория „Б“ (ученици, изучаващи ИЕ като втори чужд език). Учениците от Първа английска езикова гимназия получиха награди в следните категории:
1.За най-добра пиеса;
2.За най-добра мъжка роля на Хрситиян Монев от 10-ти "В" клас;
3.За най-добра женска роля на София Камизани от 10-ти "Б" клас;
4.За най-добри костюми.

Училищното ръководство изказва благодарност на всички участници – актьори и танцьори от фолклорния състав на гимназията, както и на художествените ръководители – г-жа Цветелина Тошева – учител по испански език и г-жа Магдалена Ангелова – режисьор. С пожелание за още много награди!


Ученици от Първа АЕГ участваха в отбелязването на годишнината от подписването на Маастрихтския договор

От 04.02.2017 г. до 12.02.2017 г. в Маастрихт, Холандия и Брюксел, Белгия се проведе Международната среща на Модела на Европейския парламент, на което бе тържествено отбелязана годишнината от подписването на Маастрихтския договор. Българската младежка делегация бе представена от учениците на Първа английска езикова гимназия с участието на ЕГ Пловдив. За пореден път знанията по въпросите на обединена Европа, както и езиковите умения на нашите ученици, бяха високо оценени.


На 22.02.2017 г. ще се проведе срещата между представители на УНСС и наши ученици

На 22.02.2017 година (сряда) от 10:00 часа в кабинет 227 ще се проведе срещата между представители на специалност "Международни отношения", специалност "Международни икономически отношения" от УНСС и ученици от Първа АЕГ. Срещата е организирана във връзка с кариерното ориентиране на нашите ученици, а презентацията ще бъде на български и на английски език. Поканени са всички 11. и 12. класове, както и всички останали, които са заинтересовани.


Отчет за проведената извънкласна дейност през I-ви срок на учебната 2016/17 година

Натиснете "ПРОЧЕТИ" , за да се визуализира отчетът!


Разпределение на смените между класовете за втория срок на учебната 2016/2017 година

През втория срок на учебната 2016/2017 г. първа смяна ще бъдат следните класове:
8д и 8ж клас, както и всички от 9-ти до 12-ти клас.
Втора смяна ще бъдат:
8а, 8б, 8в, 8г и 8е клас.
В раздел "Учебен план" е качена и програмата за втория срок на учебната 2016/2017 година.


График за провеждането на часовете за втори учебен срок на учебната 2016/17 година

В раздел "Учебен план" е качена програмата за втория срок на учебната 2016/17 година, както и графикът на учебните часове, който може да видите като снимка и тук след натискане на бутона "ПРОЧЕТИ".


Представяме ви учениците от Първа АЕГ с най-добри резултати от Коледното математическо състезание

Ръководството на Първа английска езикова гимназия поздравява отлично представилите се ученици, както и техния ръководител - г-жа Мария Тихова.


График на часовете за следващата седмица

От 16 до 20 януари 2017 година учебните часове няма да бъдат намалени, а ще са по нормалното седмично разписание на часовете за първия учебен срок. Вариантът, по който ще се учи, е "А".


Олимпиадата по физика ще се проведе на 21.01.2017 година

Датата за провеждането на общинския кръг на олимпиадата по физика се променя от 14 на 21 януари. Очаквайте още информация, касаеща началния й час.


Разписание на учебните часове за четвъртък (12.01.2017 г.) и петък (13.01.2017 г.). Натиснете "ПРОЧЕТИ" , за да се визуализира разписанието!

Учебните занятия ще бъдат подновени в четвъртък (12.01.2017 г.) по "Б" вариант. За сега предвидените за събота олимпиади по руски език от 09.00 часа и по физика от 14.00 часа, както и в неделя по математическа лингвистика остават. Под въпрос е единствено олимпиадата по физика. Очаквайте още подробности!


Ваканцията продължава и утре - 11.01.2017 г. (сряда) е НЕУЧЕБЕН ден

В над 70% от училищата на територията на Столична община все още цялостно или частично не е постигната необходимата температура за провеждане на учебни занятия. Ето защо 11 януари (сряда) ще бъде неучебен ден. В голяма част от училищата на по-високите етажи и в северните и северозападните крила от сградите температурите са под нормите. Според изискванията на Столичната регионална здравна инспекция за провеждане на учебен процес в училищата е нужно температурата в стаите да бъде над 18 градуса.

Замерванията продължават и очакванията са до четвъртък нужните температури да бъдат постигнати. 12 януари (четвъртък) ще е учебен ден, като в правомощията на директорите е да вземат решения за режима на работа в конкретното училище. Първа английска езикова гимназия моли учениците и учителите да следят сайта на гимназията и по-точно раздел "НОВИНИ", където утре ще бъде поместен графикът за учебните часове за четвъртък, 12.01.2017 година.

Проблемът със затоплянето на стаите идва от това, че по време на ваканцията отоплението е било намалено до минимум и отнема повече време температурата да бъде възстановена.

Източник на информацията - Столична община.


Родителската среща се отлага за 18.01.2017 година

Поради удължаването на ваканцията на учениците и лошите атмосферни условия в цялата страна родителската среща, която трябваше да се състои на 12.01.2017 година, се отлага за 18.01.2017 година (сряда) от 18:30 часа.


Ваканцията на учениците се удължава до 10.01.2017 година (вторник) включително. Призоваваме всички ученици да следят за последваща информация на сайта на Първа АЕГ.

Във връзка със студеното време, прогнозата за оранжев код в София и недостигнатите необходими температури в класните стаи на много училища се удължава ваканцията на учениците на територията на Столична община

Прогнозата за София за 9 януари 2017г. е за минимални температури между минус 17 и минус 20 градуса, с максимални минус 13 градуса, според Национален институт по метеорология и хидрология.

Замерванията на достигнатата температура в класните стаи, които бяха направени днес, 8 януари 2017г., показаха, че в някои училища температурата е под изискванията. Информацията е обсъдена съвместно с Регионалното управление на образованието и със заповед на кмета на София се обявяват за неучебни дните 9 и 10 януари 2017г. за столичните училища.

Продължава да се следи прогнозата за времето в София, да се извършват замервания на стайните температури в училищата и при необходимост ще се обяви за неучебен ден и 11 януари 2017г.

От вчера, 7 януари 2017г., снегопочистващите фирми имат задача да почистват приоритетно улиците до училищата и детските градини и достъпът до всички тях е осигурен.

Източник на информацията - Столична община.


Четвъртък (05.01.2017г.) и петък (06.01.2017г.) са обявени за НЕУЧЕБНИ дни. Олимпиадите по АЕ и БЕЛ в събота и неделя (07 и 08.01.2017г.) ще се проведат!

Поради влошената епидемиологична обстановка, по-ефективната превенция срещу грипа и метеорологичните прогнози за сериозни снеговалежи и минусови температури в цялата страна Министерството на образованието и науката обяви 05.01.2017г. - четвъртък и 06.01.2017г. - петък за неучебни дни. Учебните занятия ще бъдат подновени на 09.01.2017г. - понеделник по "А" вариант, a пропуснатият учебен материал ще се наваксва чрез преструктуриране на учебното съдържание. Въпреки това на 07.01.2017г. - събота и на 08.01.2017г. - неделя ще се проведат насрочените олимпиади съответно по английски език и български език и литература. И двете олимпиади са с начален час 09:00 часа, а учениците трябва да бъдат в училище в 08:30 часа.


С много труд, желание и любов учениците, учителите, родителите и приятелите на Първа АЕГ подпомогнаха „Българската Коледа“

За 11-та поредна година учениците, учителите, родителите и приятелите на Първа английска езикова гимназия подпомогнаха инициативата „Българската Коледа“. Тази година успяхме да съберем сумата от 4441,70 лева.

Паричните средства са събрани от продажбата на билети за Коледния благотворителен концерт, на картички и предмети, изработени от учениците на гимназията.

Благодарим на всички, които се включиха в благотворителната кауза!

От ръководството


Ученици от Първа АЕГ се срещнаха с бивши учители на гимназията

Първа английска езикова гимназия спечели проект по програмата „Еразъм +“, дейност КА2 с партньорски училища от Италия и Дания за двугодишен период.

Темата на проекта е „Schools as a part of their respective capital’s past, present and future”. Основната цел е учениците, преподавателите, родителите и широката общественост да се запознаят с изследователската работа на участниците, която да покаже мястото и ролята на съответното училище – 1, 2, 3, в съответната им столица – София, Рим, Копенхаген.

На участниците от Първа АЕГ бе проведено обучение в Музея за историята на София, като им бяха показани карти на столицата след II-та световна война, както и мястото в градоустройствения план след 1950-та година, където е построена настоящата сграда на гимназията.

Преди Коледните празници представителната ни група от ученици по проекта, заедно със своите ръководители, се срещнаха с бивши учители на гимназията. В интервюто с тях учениците придобиха много нови и интересни знания за историята и развитието на своето училище. Г-жа Лачева и г-жа Комарова – преподаватели по математика, г-жа Къдрева – преподавател по БЕЛ, г-жа Гарвалова – преподавател по английски език и г-жа Бозукова – преподавател по физика с голямо желание и любов разказаха своите спомени за училището.
Нели Петрова: Основен принцип в нашето училище е възпитаването на подрастващите в съпричастност, добротворство, взаимопомощ и благородство.

Директорът на Първа английска езикова гимназия г-жа Нели Петрова даде интервю за Академика БГ по повод на ежегодното участие на гимназията ни в благотворителни дейности. За последните 10 години възпитаниците на училището са внесли в "Българската Коледа" 50 000 лева. Днес, 19.12.2016 г., предстои поредната ни такава инициатива. Припомняме, че всеки, който желае, може да посети нашия концерт в зала "Сити Марк Арт Център", като тази година концертът ще бъде разделен на 2 части. Първата част е за ученици от 8., 9. и 10. клас и е с начален час 17:00 часа, а втората част ще започне в 19:00 часа и е за ученици от 11. и 12. клас. А ето и цялото интервю на Академика БГ с г-жа Нели Петрова:

– Госпожо Петрова, ръководеното от Вас училище ежегодно се включва в „Българската Коледа“. Разкажете ни повече за участието в тази инициатива.
– Още през 2005г., когато бе създадена инициативата „Българската Коледа“ от Президента на Република България, Ученическият съвет на Първа английска езикова гимназия, подкрепен от ръководството и всички преподаватели, взе решение да се включи активно в благородната кауза. Идеята за голям благотворителен концерт , средствата от който да се дарят за закупуване на медицинска апаратура на нуждаещите се деца, се оказа изключително успешна. Каузата до днес продължава да събира талантите на училището, родителите, институциите, широката общественост и особено бившите алумни на гимназията. Вече 11-та година нашите възпитаници ще излязат на сцената, за да дадат всичко от себе и да покажат, че само с голямо сърце и душа можеш да помагаш на другите. Всяка година от продажбата на билетите и от благотворителните базари се събират между 4000 и 5000 лв., което означава, че до миналата година Първа АЕГ е внесла около 50 000лв. в инициативата „Българската Коледа“.

– Какво се предвижда за тази година?
– И сега, на 19 декември, отново ще напълним местата в театралната зала на „София Марк център“/бившoто кино Левски/. Очертават се нови интересни изпълнения на младите актьори, певци, музиканти и танцьори от Първа английска езикова гимназия. Участие ще вземат и професионални изпълнители-гости, които от сърце изявиха желание да се включат в благотворителната кауза. Тази година имаме и изпълнения на наш ученик, който се занимава с изкуството на илюзиониста. Палитрата от музикални изпълнения е много богата – оркестър, рок и джаз бенд, класическа и народна музика, хип-хоп и др.

– Как родителите се отнасят към тази активност?
– Родителската общност е основен помощник и спонсор при подготовката на концерта. Залата и реквизитите към нея се осигуряват от Училищното настоятелство, както и някои от материалите и костюмите за участниците. За всеки родител е чест синът или дъщеря му да участва в това изключително събитие на гимназията. Като публика нашите родители са чудесни, подкрепят своите деца, раздават се в аплодисментите, поощряват и даряват с усмивки. Концертите, посветени на „Българската Коледа“, винаги са уважавани от институциите – Президентство, МОН, РУО на МОН, Министерство на културата, Столична община, Район „Оборище“, от известни публични личности , от представители на медиите. Тази година събитието ще се отрази от БНТ, Дарик радио, сайта “Академика“, вестник „Аз-буки“. Надяваме се и на много добри постъпления по сметката на инициативата, за да участваме в осигуряването на животоспасяващите технически средства за нуждаещите се български деца.

– Защо е важно да се възпитава у децата активно отношение към благотворителността?
– Основен принцип в нашето училище е възпитаването на подрастващите в съпричастност, добротворство, взаимопомощ и благородство. Съществуването на над 25 клубове и извънкласни дейности, говори красноречиво за възможностите, които дава гимназията на своите ученици за развитието на всякакви таланти , за широтата на общата култура, която придобиват те, както и за непрекъснатите им изяви на различни нива, включително европейски и международни.

– Къде ръководеният от Вас екип ще сложи акцента през 2017 година?
- Както и досега, така и през 2017 година, ръководството на Първа АЕГ ще следва приетата Стратегия на училището за създаване на всички условия за високо качество на обучение и възпитание на младите хора в непреходните човешки ценности, както и в изграждането на европейско съзнание и самочувствие. Една от предпоставките за това са и всички благотворителни дейности в училището , които са доказателство за духовното израстване на нашите възпитаници. През 2017 г. ръководството на Първа АЕГ ще работи за повишаване на квалификацията на преподавателите според изискванията новата нормативна база, както и ще се готви за посрещането на 60-годишния юбилей на училището през пролетта на 2018 г. Надяваме се, че точно в юбилейната година ще отвори врати и новият учебен корпус, който в момента се строи.

– Какво ще пожелаете на учителското съсловие по случай Коледа и Нова година?
– На всички колеги ,пожелавам никога да не гасне живителният огън на просвещението и на добротата. Нашето призвание е да обучаваме, възпитаваме и обичаме младите хора. Да им помагаме и да се радваме на успехите им! Бъдете здрави и щастливи, колеги! Нека Коледата и Новата година да ни заредят с повече положителни изживявания, повече усмивки и желание за добри дела.

Линк към интервюто: http://akademika.bg/2016/12/%D0%BD%D0%B5%D0%BB%D0%B8-%D0%BF%D0%B5%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B0-%D0%B2%D1%8A%D0%B7%D0%BF%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D0%BC%D0%B5-%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D1%80%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B0%D1%89/

Източник: Интернет страницата на Академика БГ


Представители на издателство "Захарий Стоянов" и академици по история от БАН на гости на Първа АЕГ

На 30 ноември 2016 г. в Първа английска езикова гимназия се състоя среща с издателство „Захарий Стоянов“ и изтъкнати академици по история от БАН. Събитието бе осъществено с любезната подкрепа на д-р Ирена Димитрова - Директор на Дирекция „ПИСТ“ - Столична община.Гимназията ни бе избрана за домакин на срещата, осъществена по инициатива и дарителски проект на издателство "Захарий Стоянов". Учениците имаха изключителната възможност да разговарят с известните изследователи на българската история – академик Георги Марков, академик Константин Косев, както и г-н Иван Гранитски – Директор на издателство „Захарий Стоянов“.

Подобни инициативи са изключително важни, защото дават възможност на младите хора да се докоснат до българския дух, култура и история.

В края на срещата Първа АЕГ получи от издателство „Захарий Стоянов“ фундаментални произведения и изследвания на историческа тематика.


Ива Недялкова от 8-ми "ж" клас с първо място от Международен фестивал на китарата

Ученичката от 8-ми "ж" клас Ива Недялкова Недялкова спечели I място от Международния фестивал на китарата, който се проведе в град Плевен за периода от 30 ноември 2016 година до 04 декември 2016 година. Фестивалът бе организиран от Сдружение "Изкуството до мен". Екипът на Първа английска езикова гимназия поздравява Ива и й желае да е все така успешна във всичко, с което се занимава.


Първа АЕГ организира благотворителен концерт в подкрепа на "Българската Коледа"

За единадесети пореден път Първа английска езикова гимназия организира благотворителен концерт в подкрепа на "Българската Коледа". Този път събитието ще се проведе в зала "Сити Марк Арт Център" (бившото кино "Левски"). Началото на концерта ще бъде дадено на 19.12.2016 година от 17:00 часа за учениците от 8., 9. и 10. клас и от 19:00 часа за учениците от 11. и 12. клас. Каним всички желаещи да посетят събитието и да помогнат на нашите ученици да бъдат по-успешни в тази толкова човешка инициатива.


DEVIN ПОДАРИ НОВА ДЕТСКА ПЛОЩАДКА НА ПЪРВА АНГЛИЙСКА ЕЗИКОВА ГИМНАЗИЯ В СОФИЯ

София, 05 декември 2016 г. – На официално събитие днес DEVIN подари на децата от Първа английска езикова гимназия и 112 ОУ „Стоян Заимов“ детска спортна площадка, изградена с финансовата подкрепа на компанията.Детският спортен кът бе тържествено открит от кмета на район „Оборище“ – г-н Васил Цолов, който сряза символично лентата на обновената зона в двора на училището. Отец Илиян от църква „Рождество Богородично“ освети мястото и пожела на децата здраве и весели игри. Изпълнителният директор на DEVIN г-н Томас Кренбауер също пожела успех на учениците от Първа АЕГ и 112 ОУ „Стоян Заимов“.„Децата на България заслужават да растат и да се обучават в една модерна и иновативна среда, която да спомогне за развитието на техния потенциал. Това е градивен начин да формираме спортна култура и здравословен начин на живот“ – коментира г-н Кренбауер по време на официалното откриване.„Щастливи сме, че децата ще имат място, където да спортуват с удоволствие, както и да си почиват във времето извън училищните занимания. Това ще им даде енергия през деня, но и ще възпита в тях отношение към спорта“ – каза директорът на Първа АЕГ г-жа Нели Петрова.Спортният кът се състои от: комбиниран фитнес уред, предназначен за деца от 6 до 12 години, тенис маси за учениците до 18 години и зелена зона за отдих с маси и пейки. Пространството е ицяло облагородено и походящо както за децата, така и за техните родители. Фитнес уредът може да се използва и от деца в неравностойно положение.

Комбинираният фитнес уред дава възможност за изпълнението на различни упражнения, като включва тренажори за раздвижване на рацете и краката, степер, велоергометър, двоен кростренажор и др.

Изграждането на спортната площадка е част от стратегията на DEVIN за насърчаване на активния начин на живот и здравословната хидратация сред децата и подрастващите.


Наши ученици решават бежанската криза


Покана за родителите на децата от 8-ми до 12-ти клас

Натиснете "ПРОЧЕТИ" , за да се визуализира поканата!


Първо място за отбора на Първа АЕГ в турнир по шахмат

Отборът от шахматисти на Първа английска езикова гимназия от 9. до 12. клас завоюва първото място на 12-тия турнир по шахмат на столичните училища "Златна пешка". Турнирът се състоя на 19 ноември 2016 година.
Клуб "ЮНЕСКО" към Първа АЕГ ви отправя предизвикателство! Не пропускайте да вземете участие в инициативата им!

Във връзка със 60-годишнината от членството на България в ЮНЕСКО Първа АЕГ и клуб „ЮНЕСКО“ ви отправят малко предизвикателство – да съхраните и предадете българското в снимки. Преоткрийте красотата, историята и традициите на нашата родина, уловете точния кадър и го споделете с нас.
Единственото, което трябва да направите е да посетите някои от обектите на България, включени в листата на ЮНЕСКО, да уловите точния кадър и да го изпратите на unescofels@gmail.com.
Повече информация относно предизвикателството на клуб "ЮНЕСКО" може да откриете на: https://www.facebook.com/events/907117902731450/


14.11.2016 г. (понеделник) - неучебен ден

На основание Заповед № РД09-1802/09.11.2016 г. на Министъра на образованието и науката и във връзка с Решение № 3984-ПВР/08.11.2016 г. на ЦИК за провеждане на втори тур за избор на президент и вицепрезидент на Р. България, обявяваме 14.11.2016 - понеделник за неучебен ден. Учебното съдържание по учебните предмети за деня ще бъде преструктурирано и материалът ще бъде преподаден от преподавателите в последващите дни.


Златен, сребърен и бронзов медал за учениците от Първа АЕГ на състезанието по компютърна математика (продължение)Златен, сребърен и бронзов медал за учениците от Първа АЕГ на състезанието по компютърна математика

От 28 до 30 октомври 2016г. в гр. Велико Търново се проведе Първо Национално състезание по компютърна математика за ученици. Домакин на състезанието беше Профилирана природо-математическа гимназия „Васил Друмев“. Състезанието се състоеше в решаване на 15 задачи с помощта на динамичен софтуер ГеоГебра в рамките на 4 часа. Участници бяха ученици от 8. до 12. клас. Темата беше обща, а класирането - индивидуално.
Във възрастова група 9. - 12. клас Първа английска езикова гимназия спечели пълен комплект медали - един златен, един сребърен и един бронзов. Ето и медалистите на Първа АЕГ:

1. Данаил Гушев - 10. "ж"- златен медал;


2. Ясен Шопов – 10. "г" - сребърен медал ;


3. Божидар Русев - 10. "г" - бронзов медал.

Много добро представяне имаше и най-младият участник от Първа АЕГ - Стефан Ценков -9. "д" клас, с втора награда в групата на учениците от 8. и 9. клас, на които не се присъждаха медали. Ръководител на отбора беше г-жа Стелиана Кокинова.

Поздравления и пожелания за следващи успехи!


Първа АЕГ бе домакин на Регионалната сесия на младежката модулация „Модел на Европейския парламент“

В периода от 13.10 до 18.10.2016 година, Първа английска езикова гимназия бе домакин на Регионалната сесия на младежката модулация „Модел на Европейския парламент“, в която взеха участие ученици от 8 държави от Централна и Югоизточна Европа. В сесията се включиха представители на Германия, Австрия, Италия, Унгария, Словения, Румъния, България и Македония. Официалното откриване на сесията бе в Председателството на Европейската комисия в Република България, а младите делегати бяха поздравени от председателя на Представителството Огнян Златев и Министъра на околната среда и водите Ивелина Василева. Вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева, както и евродепутатът Мария Габриел изпратиха поздравителни адреси до участниците.

Първа английска езикова гимназия участва в инициативата от 12 години, когато България все още е кандидат за членство в Евросъюза. Домакин е за втори път, като първото домакинство е през 2007 г.

Проектът дава възможност на младежите за инициативност и усъвършенстване на уменията за комуникация, както и да демонстрират компетентността си по ключови теми за развитието на ЕС.

Модулацията „Модел на Европейския парламент“ е един от най-значимите младежки проекти в Европа, който стартира още от 1989 г. и е създаден с основна цел да даде възможност на младите европейци да осъзнаят процесите на интеграция, разнообразието на езици и култури,възможностите за развитие в обединена Европа, както и приноса на Европа в световната икономика и политика.
Заключителната сесия на МЕП се проведе в парламента на 17.10.2016 година. Участниците бяха поздравени от г-н Главчев, председател на 43-тото НС.
Още снимки от събитието ще бъдат качени в галерията на сайта на Първа английска езикова гимназия.


Отлично представяне на Габриела Антова на Световното първенство по класически шахмат!

Ученичката от 9. "В" клас на Първа английска езикова гимназия Габриела Андреева Антова се класира сред топ 10 на световното индивидуално първенство по класически шахмат за юноши и девойки в гр. Ханти Мансийск (Русия). В оспорваната надпревара при девойките до 14 г. участваха шампионките от над 50 държави в света сред които Русия,Индия и Китай - страни с традиции в шахмата. На Габи не достигна само половин точка да се окичи с медал и с резултат 7,5 точки се класира на престижното 6-то място. Така Габриела за пета поредна година заема призово място в своята възрастова група на световно първенство, а през 2013г дори е носителка на бронзов медал в Ал Аин (ОАЕ),което е уникално постижение за съвременния български детско - юношески шахмат.


Отлично представяне на Първа АЕГ в математическото състезание Viva Cognita

Успешно за нашите ученици приключи Вторият присъствен кръг на състезанието VIVA Математика.
Покани за участие получиха най-добре представилите се в онлайн изданието на състезанието и в "Тема на месеца" ученици на възраст от 9. до 12. клас. Състезанието се проведе на 1 октомври в София. Ето ги и резултатите на явилите се от Първа английска езикова гимназия:
При деветокласниците първи стана Стефан Ценков, а веднага след него се нареди Елица Предова. Много добре се справиха и учениците от 10. клас. Там Ясен Шопов е на второ място, а Божидар Русев – на трето. Достойно се представиха и Данаил Гушев и Гиньо Ганев в тази група.

Почивният ден не попречи на ентусиазма на двадесет и четиримата състезатели, повечето от които пристигнаха още предишния ден от различни точки на страната – Димитровград, Велико Търново, Пазарджик, Разград, Шумен и др., за да преборят задачите на живо, а не седнали удобно вкъщи пред компютъра, както в предишния кръг на състезанието.

Екип специалисти от Института по математика и информатика при БАН бяха подготвили задачите, предвиждайки 90 минути за решаване.

Автор:Божидар Русев, 10-ти "г" клас.


Три бронзови медала за Първа АЕГ от международна олимпиада по геометрия

Учениците от Първа английска езикова гимназия спечелиха 3 от общо 4 бронзови медала за България на IGO 2016 (Иранската Олимпиада по Геометрия). Това са Гергана Дерменджиева, Мина Николова във възрастова група 7. – 8. клас и Божидар Русев при 9. – 10. клас. В същата категория с трета награда се отличи и Никола Секулов от СМГ. Мария Петкова, Ясен Шопов и Данаил Гушев също се представиха добре при деветокласниците.
Учениците на Стелиана Кокинова, Иван Георгиев и Татяна Чунтова се впуснаха в това сериозно състезание още на 8 септември. В него участваха повече от 2500 души в 31 страни. Българите ще получат своите медали на 20 ноември, когато ще бъде и награждаването на Есенния математически турнир.
Автор:Божидар Русев, 10-ти "г" клас.


Съобщение - Модел на европейския парламент

На 29.09.2016 година - четвъртък от 17:30 часа се поканват всички ученици и техните родители, които ще участват в Модела на европейския парламент като приемни семейства, в кабинет 225. На срещата ще бъдат разяснени подробностите по посрещането, както и програмата на събитието.
Присъствието на всички приемни семейства е абсолютно необходимо!


Родителска среща

На 29.09.2016 година от 18:30 часа ще се проведе родителска среща за всички класове.


Първи учебен ден

Откриването на учебната 2016/2017 година ще бъде на 15.09.2016 година от 08:45 часа в двора на Първа английска езикова гимназия. Учениците от 9-ти до 12-ти клас са длъжни да бъдат облечени в училищната си униформа.


Сребърен медал за Габриела Антова от Европейското първенство по класически шахмат!

Ученичката от 9 "В" клас на Първа английска езикова гимназия Габриела Андреева Антова е носителка на сребърен медал от 26-тото Европейско индивидуално първенство по класически шахмат за юноши и девойки в Прага /Чехия/. Престижното си класиране Габи постигна след като завърши със седем от девет възможни точки, допускайки само една загуба. В оспорваната надпревара участваха 99 представителки при девойките до 14-годишна възраст от 42 държави в Европа. Поредният успех на Габриела е заслужен и очакван, тъй като през последните години тя неизменно заема челно място в своята категория на европейски и световни първенства, като с това си отличие тя вече притежава пълния комплект медали от европейски първенства - златен, сребърен и бронзов. В края на месец септември на Габи предстои още по-голямо предизвикателство, а именно участие на Световното индивидуално първенство по класически шахмат в гр.Ханти-Мансийск в Русия.


Родителска среща за новоприетите ученици - Разпределение на стаите

Натиснете "ПРОЧЕТИ" , за да се визуализира снимката!


Класни ръководители, класни стаи и разпределение по паралелки на новоприетите ученици в 8. клас на Първа АЕГ

Списък на класните ръководители и стаи за учебната 2016/2017 година:
8А клас - паралелка с втори чужд език - руски език и профил - български език; класен ръководител - Евгения Ангелова; класна стая - 228
8Б клас - паралелка с втори чужд език - испански език и профил - български език; класен ръководител - Павлета Сунгурова; класна стая - 111
8В клас - паралелка с втори чужд език - испански език и профил - математика; класен ръководител - Мартин Дамянов; класна стая - 225
8Г клас - паралелка с втори чужд език - немски език и профил - български език; класен ръководител - Капка Николова; класна стая - 227
8Д клас - паралелка с втори чужд език - немски език и профил - математика; класен ръководител - Фани Асенова; класна стая - 111
8Е клас - паралелка с втори чужд език - френски език и профил - български език; класен ръководител - Кристиан Русев; класна стая - 109
8Ж клас - паралелка с втори чужд език - френски език и профил - математика; класен ръководител - Яна Божинова; класна стая - 108


Церемония по връчване на почетното отличие на МОН "Национална диплома"

На 12.08.2016 г. от 11:00 часа в Заседателната зала на РУО - София-град се проведе Церемония по връчване на почетното отличие на МОН "Национална диплома" за общ успех от дипломата за средно образование отличен /6.00/ и за изявени способности в областта на науката, техниката, културата и спорта на зрелостниците от випуск 2015/2016 г., от област София-град. Носител на почетното отличие от Първа английска езикова гимназия е Марина Иванова Николова.


График на учебното време

През първия срок на учебната 2016/2017 г. първа смяна ще бъдат следните класове:
8а, 8б, 8в и 8г клас
Втора смяна ще бъдат:
8д, 8е и 8ж клас, както и всички от 9-ти до 12-ти клас.
В меню "Учебен план" е качена и програмата за учебната 2016/2017 година.


Родителска среща

На 09.09.2016 г. от 18:30 часа ще се проведе родителска среща за новоприетите ученици в 8. клас на Първа английска езикова гимназия. Всички родители са поканени.


Спортен празник в ЦДГ "Калина"

На 24.06 ученици от десети и единадесети клас зарадваха с посещението си малчуганите от детска градина "Калина" . В продължение на час дворът на градината беше оживено място, не само за спортни игри, но и за урок по английски език и музика. Инициативата за посещението в ОДЗ "Калина " е реализирана със съдействието на Столична община по проекта "Добри и толерантни в действие".


Бинарен Урок

На 07.06.2016 година в Първа английска езикова гимназия се проведе открит бинарен урок на тема: „Изразителните средства на езика (сравнение, метафора, идиом) в българския и в английския език“ с учениците от 8Д клас.
Преподавателите – старши учител по английски език госпожа Фани Асенова и учител по български език госпожица Димитринка Дамянова заложиха на сравняването на художествените средства в двата езика чрез презентации и интересни интерактивни упражнения.
Учениците взеха активно участие в урока, използваха както традиционни, така и иновативни методи на работа, работа в екип и търсене на информация в интернет. По мнение на присъстващите експерти от РИО – г-жа Владимирова по БЕЛ, г-жа Луканова и г-жа Кадиева по чужди езици, както и колеги – преподаватели от София, бяха постигнати образователните цели на урока и учениците разшириха своите познания за богатството на двата езика.


На вниманието на всички ученици от Първа АЕГ и техните родители!

Уважаеми ученици и родители,
От 2000-та година Първа АЕГ участва в международния порект Модел на Европейски парламент, който е създаден през 1994г., за да представи на младите хора процеса на европейската интеграция и да засили интереса им към европейската принадлежност. За да се осъществи това, два пъти годишно се организират сесии в различни европейски държави, където се симулира работата на истинския Европейски парламент. Обръща се огромно внимание на разнообразието от култури и езици с идеята младите хора да разберат, че различията не бива да разделят хората, а обогатяват начина им на живот и на мислене.
От 13-ти до 18-ти октомври 2016г., Първа АЕГ ще бъде домакин на регионалната сесия на МЕП за Централна и Югоизточна Европа.
Във връзка с организацията и успешното протичане на събитието Първа АЕГ се нуждае от желаещи да участват като приемни семейства / host families/.
Приемните семейства трябва да предоставят условия за нощуване на един или двама делегати за периода на сесията, в която ще участват около 70 младежи от страни-членки и кандидати за членство в ЕС/ Румъния, Унгария, Македония, Сърбия, Австрия, Германия, Словения и Италия/.
Предстоящото ни домакинство на сесията на МЕП ще даде възможност на учениците и техните семейства да се срещнат и запознаят с представители от други европейски държава, да създадат нови приятелства, да се докоснат до различни традиции и култури, както и да упражтя английския и втори чужд език, които изучават, да се забавляват и заедно да изживеяят една незабравима седмица!


ЧЕСТИТ 24-ТИ МАЙ!

Върви, народе възродени,
към светла бъднина върви,
с книжовността, таз сила нова,
съдбините си ти поднови!

Върви към мощната Просвета!
В световните борби върви,
от длъжност неизменно воден -
и Бог ще те благослови!

Напред! Науката е слънце,
което във душите грей!
Напред! Народността не пада
там, дето знаньето живей!

Безвестен беше ти, безславен!...
О, влез в Историята веч,
духовно покори страните,
които завладя със меч!...


Тъй солунските двама братя
насърчаваха дедите ни...
О, минало незабравимо,
о, пресвещени старини!

България остана вярна
на достославний тоз завет -
в тържествуванье и в страданье
извърши подвизи безчет...

Да, родината ни години
пресветли преживя, в беда
неописуема изпадна,
но върши дългът се всегда!

Бе време, писмеността наша
кога обходи целий мир;
за все световната просвета
тя бе неизчерпаем вир;

бе и тъжовно робско време...
Тогаз Балканский храбър син
навеждаше лице под гнета
на отоманский властелин...

Но винаги духът народен;
подпорка търсеше у вас,
о, мъдреци!... През десет века
все жив остана ваший глас!

О, вий, които цяло племе
извлякохте из мъртвина,
народен гений възкресихте -
заспал в глубока тъмнина;

подвижници за права вярна,
сеятели на правда, мир,
апостоли високославни,
звезди върху Славянски мир,

бъдете преблагословени,
о вий, Методий и Кирил,
отци на българското знанье,
творци на наший говор мил!

Нека името ви да живее
във всенародната любов,
речта ви мощна нек се помни
в Славянството во век веков!
СТОЯН МИХАЙЛОВСКИ


Участие на Първа АЕГ в Национален фестивал на авторската драматургия на английски език

Фестивалът се проведе на 26 и 27 март в гр. Плевен и е организиран от Министерството на образованието и науката, Регионален инспекторат по образованието – Плевен, с партньорската подкрепа на Британски съвет, България. Това е второто успешно участие и представяне на учениците от СИП " Драма на английски език " .


награждаване на участниците от конкурса в памет на г-жа Бонка Бъчварова

На 05.05 от 12.30 в каб. 228 ще се състои тържествено награждаване на участниците от конкурса в памет на г-жа Бонка Бъчварова.
Стипендията е учредена в памет и почит към делото на Бонка Бъчварова – Ялнъзова (1932-2013), заслужил учител, дългогодишен директор на Първа АЕГ София в периода 1967-1987 г.
Стипендията е учредена от синовете на г-жа Бъчварова – Емил и Димитър Ялнъзови – също възпитаници на гимназията, със съдействието на родителското настоятелство. Тя се връчва ежегодно / ОТ 2014 Г./ в дните преди празника 24 май на отлично проявили се ученици от 12 клас, за талантлива интерпретация/есе на тема по български език и литература.
Волята на дарителите е да насърчават с благотворителна цел интереса и любовта на младите хора към богатството на родния български език и литература – кауза, на която изцяло бе отдаден животът на Бонка Бъчварова –Ялнъзова.


Владо Николов в Първа АЕГ

Легендарният български волейболист Владимир Николов зарадва многобройните си фенове в гимназията с появата си на турнира по волейбол, който е инициатива към проекта на Първа АЕГ и Столична община " Спорт за всички".
На срещата с учениците, бившият национал сподели любопитни подробности от своите ученически години. Той подари на училищния отбор волейболни топки.
След автографите, които раздава повече от час и снимките с верните си фенове, Владо Николов отбеляза началния удар за волейболна среща между учениците от испанската и английската гимназия.


Програма за Деня на отворените врати на Първа английска езикова гимназия


за вестник "ЗЕЛЕН ДОМАТ"

Вестник "ЗЕЛЕН ДОМАТ"
търси нови:
1. Редактори
2. Графичен дизайнер
3. Репортери
Ако сте : Ученици на Първа АЕГ и обичате да пишете, споделяте , снимате , да се срещате с интересни хора и да бъде чут вашия глас , ЗАПОВЯДАЙТЕ на 20. 04 / сряда / от 14.00 ч. в стаята на Пед. съветник, за да се включите в "ПРЕЗАРЕЖДАНЕТО " на любимия вестник!!!


ПОДАВАНЕ НА ДОКУМЕНТИ ЗА СТИПЕНДИИ !!!

НА ВНИМАНИЕТО НА ВСИЧКИ УЧЕНИЦИ ОТ 10-ТИ ДО 12-ТИ КЛАС!!! Всички, които има постигнати високи резултати през учебната 2015-2016г. в учебната, извънкласната или извънучилищната дейност /участие в национални и международни кръгове на олимпиади и състезания от календара на МОН/ могат да попадат декларации от 20.04-05.05 2016г. при г-жа Е.ЧЕРНЕВА. Кандидатите трябва задължително да носят копие или оригинал на сертификати, удостоверения или друг документ, който доказва резултатите.


БЛИЦ-ТУРНИР ПО ШАХМАТ НА І АНГЛИЙСКА ЕЗИКОВА ГИМНАЗИЯ ПО ПРОЕКТ НА СО „СПОРТ ЗА ВСИЧКИ“

Право на участие: всички ученици и техните родители; всички учители и служители на І АЕГ, дали своевременна заявка.
Записване: до 20.04.2016 г. на мейл – simeon.stoichkov@gmail.com
Дата и място на провеждане: 22.04.2016 г. – І АЕГ, бул. Дондуков №60
Програма и регламент: ще бъдат обявени на Техническата конференция – 11:30 часа на 22.04.2016 г.
Награди:
• І място – електронен шахматен часовник DGT Easy +
• ІІ място - електронен шахматен часовник DGT 1001
• ІІІ място – шахматен комплект
Съдийски състав: Симеон Стоичков – съдия републиканска категория, Петър Дренчев – гросмайстор, съдия І категория.


Първа АЕГ - домакин на откриване на "Зелена олимпиада"

Линкът към сайта: ТУК


Отлично представяне на отбора на английската гимназия на Национално състезание по математика

Отборът на Първа английска се представи блестящо на Националното състезание по математика за ученици от езиковите гимназии, което се проведе на 19.03 в гр. Тетевен. Учениците Божидар Томиславов Русев – 9 Г, Божидар Данаилов Неделчев – 10 Е, Катя Иванова Ценкова – 11 Г получиха грамоти за отлично представяне. Тодор Веселинов Тодоров от 11 Г има бронзов медал, Данаил Веселинов Гушев от 9 Ж има сребърен медал, а златни медалисти са Мария Бориславова Петкова от 9 Г и Слави Валериев Стоев от 12 Г. Гордеем се с отличното представяне на нашите ученици и им желаем много успехи !


Отворени врати на Първа английска езикова гимназия

Уважаеми кандидат-гимназисти и родители,
Официално Ви каним на отворените врати на Първа английска езикова гимназия, които ще се състоят на 22-ри април 2016. Събитието ще включва Welcoming церемония, развеждане на посетителите из учебните часове на Първа английска, изложение на високо развитата ни извънкласна дейност и церемония по случай Деня на Земята.

Очаквайте скоро подробна програма на събитието, публикувана в нашия уебсайт, като събитие в секция "Новини".

Очакваме Ви!


Пролетен благотворителен бал

На 30.03.2016 (сряда) от 18.00 до 21:30ч. в залата на Военния клуб бул."Цар Освободител" номер 7 ще се състои Пролетния благотворителен бал в подкрепа на Йоана Казанджиева от 9. клас. ОБлеклото трябва да е официално. Поканват се преподаватели, ученици, родители и приятели на 1АЕГ. Събраните средства се предоставят за лечението на Йоана в чужбина.


Първо място за ученичка от Първа АЕГ

Първо място за ученичка от Първа АЕГ на Национален кръг на олимпиадата по немски език Ученичката от Първа АЕГ- Даниела Паскалева, 10 Д. спечели първо място за ниво А2 на Националния кръг на олимпиадата по немски език. Заедно с победителя за ниво В2 тя ще получи стипендия на Гьоте-институт и ще представя България на Международната олимпиада по немски език от 17 до 30 юли 2016 г. в Берлин. Ние я поздравяваме за високия успех и й пожелаваме достойно представяне на олимпиадата в Берлин!


Българската коледа

Писмото до госпожа Нели Петрова може да видите ТУК


MATCH POINT

За Йони

На 19.03. -събота от 15.00ч. в Спортен център Люлин / ул. "Арх. Г. Ненов" 31 / ще се състои Благотворителен волейболен мач между 164 Испанска гимназия и Първа АЕГ в подкрепа на Йоана Казанджиева от 9а . Цена на билета : 6 лв.


"Образование без граници"

Първа английска езикова гимназия ще вземе участие в изложението "Образование без граници", което ще се проведе от 11 до 13 март в НДК. За повече информация и регистрация : ТУК


Първи места на Национален дебатьорски форум

От 03.03-06.03 в гр. Бургас се състоя Национален дебатьорски форум. На състезанията , които се провеждат по два формата : „Уърл скулс“ и „ Британски парламентарен стил“ отлично се представиха учениците от клуб „Дебати“ при Първа АЕГ с две първи места / БП формат на английски и български език / и Второ мЯсто- отборно класиране. Ръководството на гимназията поздравява :Иоан Петров, 8 д., / Първо място, БП/ и Николай Ангелов , 11б. / Първо място , БП на англ. Език/ , както и целият отбор на клуб „ Дебати“ с ръководител г-жа Е.Чернева и треньор Катерина Попова и им пожелава много успехи и ползотворна работа.


СТИПЕНДИИ

Информация за предстоящите стипендии можете да намерите

ТУК

Европейски ученически парламент 2016

На 23 и 24.01 Първа английска езикова гимназия беше домакин на форум на Европейски ученически парламент- "Бъдещето на човека". Дирекция "ПИСТ", която координира дейностите по този проект изказва благодарност за активното включване и достойно представяне на учениците от Първа АЕГ.Директорът на дирекция "ПИСТ" , д-р Ирена Димитрова поднесе и поименна благодарност към учениците : Даниел Ненов, Сара Градинарска, Александър Докев, Симона Василева, Яна Ангелова, Николай Ангелов, Антон Цонев и Моника Рангелова, както и възхищението си от тяхната " ангажираност, доказана образованост, желание да обогатят и реализират своите заложби и способности" .


Юбилеен концерт на Първа АЕГ , посветен на инициативата "Българската Коледа"

На 21.12.2015г. в зала "София" се състоя десети юбилеен концерт, в който учениците и учителите на Първа АЕГ работят заедно в името на "доброто". В благородната инициатива се включиха родители, бивши възпитаници и приятели на гимназията . В програмата на благотворителния концерт успешно си партнираха настоящите и бивши възпитаници на гимназията, което отново доказва,че "английската остава в сърцето завинаги". Сумата, която бе събрана и дарена по сметка на "Българската Коледа" тази година е 4348,95лв.

КОЛЕДЕН КОНЦЕРТ


Ученичка от Първа английска езикова гимназия с високи постижения на Световно първенство по класически шахмат

На провелото се от 24.10.2015 г. до 06.11.2015 г. Световно индивидуално първенство по класически шахмат за младежи в Гърция,ученичката от 8в. клас на Първа английска езикова гимназия Габриела Антова се класира в почетната десетка. Тя се състезава с 125 участнички от 91 държави, като постигна отличният резултат от 8 точки от общо изиграни 11 партии по класически шахмат. С този успех Габриела Антова доказва, че е сред най-добрите момичета световния шахмат.


"Второ място" в математическо състезание

През месец октомври приключи Националния кръг на състезанието Viva cognita, в което взеха участие и нашите възпитаници Божидар Русев от 9. г и Данаил Гушев от 9.ж. В състезанието по "математика с компютър" се включиха ученици от цялата страна, а Божидар Русев спечели второ място.

Юбилеен концерт на Първа АЕГ , посветен на инициативата "Българската Коледа"

На 21.12.2015г. в зала "София" се състоя десети юбилеен концерт, в който учениците и учителите на Първа АЕГ работят заедно в името на "доброто". В благородната инициатива се включиха родители, бивши възпитаници и приятели на гимназията . В програмата на благотворителния концерт успешно си партнираха настоящите и бивши възпитаници на гимназията, което отново доказва,че "английската остава в сърцето завинаги". Сумата, която бе събрана и дарена по сметка на "Българската Коледа" тази година е 4348,95лв.

Учебен проект с гимназия "Греве"

През периода от 09.11 до 13.11.2015 ученици и учители от Първа АЕГ участваха в традиционния двустранен учебен проект с гимназия "Греве", Копенхаген, Дания. Наблюдавани бяха уроци по английски език, английска литература, биология и биотехнологии, физика, химия, история. Преподавателите от двете училища работиха заедно и обмениха идеи по методиките на преподаване, които съчетават традиционните с интерактивни методи. Обменът между двете гимназии премина в ползотворна и работна атмосфера.


КОНКУРС ЗА МЛАДЕЖКА НАГРАДА "КАРЛ ВЕЛИКИ"

Конкурсът за младежка награда „Карл Велики“ за 2016 г. е насочен към младите хора на възраст между 16 и 30 г. Благодарение на конкурса те могат да спечелят признание и финансова подкрепа за своя европейски проект. Регистрацията за участие в деветото издание на конкурса е отворена от 15 октомври 2015 г. Конкурсът се организира от Европейския парламент и Международната фондация за наградата „Карл Велики“ в Аахен, Германия. Всички младежи, които проявяват интерес към участие в конкурса могат да се регистрират до 25 януари 2016 година.

Процедурата за подбор на проектите е както следва: проектите първо преминават през национален подбор, а след това се избират трите най-добри проекта на европейско ниво, които получават парични награди от 5 000 евро, 3 000 евро и 2 000 евро. Представители на подбраните на национално ниво проекти ще бъдат поканени на четиридневно посещение в Аахен през май 2016 г., включващо и церемонията по награждаването на общоевропейските победители. Те ще могат да посетят Европейския парламент в Брюксел или Страсбург през есента.

Повече информация за конкурса можете да намерите на следния интернет адрес:

http://www.charlemagneyouthprize.eu


ВИСОКИ СПОРТНИ ПОСТИЖЕНИЯ НА ПЪРВА АЕГ ЗА УЧЕБНАТА 2014/ 2015Г.

През изминалата учебна година възпитаниците на гимназията показаха умения, знания, таланти и висока мотивация. Те имаха успешни изяви, много първи места и награди, както в областта на хуманитарните и природо-математическите науки, така и в спорта.

Отборите на гимназията ИЗВОЮВАХА ПРИЗОВИ МЕСТА в отделни спортни дисциплини:

1. Волейбол- Първо място / 11-12кл. девойки/

2. Баскетбол-Второ място / 11-12 кл. юноши/, Трето място / 8-10 кл.момчета/

3. Бадминтон- / Второ място / 8-10 кл.момичета/

В навечерието на празника " Ден на народните будители" представител на район "Оборище" ще връчи тържествено наградите на победителите.


Стипендии за първия учебен срок на 2015/2016 учебна година


„Back to school” с Блага Попова

На 2.10.2015г. В Първа АЕГ г-жа Блага Попова се срещна с ученици от гимназията. Срещата е в рамките на инициативата „ Отново на училище“, която има за цел да направи Европейския съюз по-разбираем за младите хора. Г-жа Блага Попова представи Европейския съюз и своята работа по интересен и интерактивен начин. Учениците се включиха активно в забавната викторина свързана с историята на ЕС , както и с въпроси към г-жа Попова свързани с актуални проблеми. Идеята на инициативата „ Отново на училище” е служители на европейските институции да се върнат в училището, което са завършили.


Пет дни в Прага

Учениците от Първа АЕГ Александра Цветкова, 11б. и Калоян Иванов,12а. бяха наградени с посещение в гр. Прага, Чехия . Наградата „Пет дни в Прага“ се дава от бивши възпитаници на гимназията на изявени през годината ученици . Тази година тя се присъжда за постижения в областта на изкуството. Наградените се насладиха на красотата на Прага и имаха официална среща с Посланика на България.


Участие на Първа АЕГ в МЕП

От 27.09. до 02.10.2015г. в гр. Букурещ ученици от Първа АЕГ представиха България на регионална среща на страните от Централна и Югоизточна Европа. Събитието се проведе в рамките на международния проект МЕП. Делегатите от Първа АЕГ се представиха отлично, разработвайки и защитавайки резолюции на актуални теми като : „ Равенството на половете“, „ Перспективи за развитието на енергетиката“, „ Преодоляване на световната криза с бежанците“. Младежката модулация на Европейския парламент е чудесна инициатива, в която младите хора могат да участват с решения, предложения и мнения по различни казуси и теми, отнасящи се до не само до Европейския съюз, но и такива от глобално ниво. В проекта Модел на Европейски парламент Първа АЕГ участва активно от 1994г.


Родителска среща

На 1 октомври 2015г.(четвъртък) от 18:30ч. ще се проведе родителска среща за всички класове.


Отбелязване на Деня на Независимостта на България

На 17. 09 В Първа АЕГ, по случай Деня на Независимостта на България -22 септември беше изнесена публична лекция от преподавателя в СУ доц. Д-р Красимир Стоилов. Историкът отправи към младата аудитория важното послание, изразяващо смисъла на историята: “Историята е мост между миналото и настоящето. Тя се пише от всеки един от нас. В момента, вие пишете историята на вашето училище.“ В Първа АЕГ учебният предмет История и цивилизация е на особена почит и възпитаниците осъзнават необходимостта и ползата от знание за миналото. В гимназията са преподавали и преподават изключителни специалисти по история, които успяват да възпитат отношение към миналото, на идентичност към културата, знание за културно-историческото наследство. Едно от емблематичните имена е това на преподавателя по история в миналото – Асен Николов, думите на който „Историята прави от човека граждани“ са особено актуални днес. В Първа АЕГ е открит кът, посветен на емблематичните преподаватели в гимназията, оставили своя принос и почерк в нейната история. В този кът със снимки и информация за любимите учители, ученици, родители и гости на гимназията ще могат да си припомнят или да се запознаят с миналото на гимназията.


Тържествено откриване на учебната 2015-2016г.

С издигането на националното знаме и под звуците на химна на РБългария в Първа АЕГ беше открита новата учебна година. На тържественото откриване министърът на образованието и науката проф. Тодор Танев пожела щастлива и спокойна нова учебна година на новоприетите осмокласници, както и на техните преподаватели и родители. Всички гости на тържеството почувстваха празнична атмосфера на деня, наслаждавайки се на художествена програма, в която участие взеха емблематичният духов оркестър, мажоретния и фолклорен състав на Първа АЕГ. Особен акцент в тържествената програма бе атрактивното и майсторско изпълнение на ученик от 11 клас на адаптиран текст на английски език по Шекспир.

УСПЕШНА НОВА УЧЕБНА ГОДИНА!


Трима ученици от Първа английска езикова гимназия получиха "Национална диплома"

В изпълнение на Заповед № РД 09-979/20.07.2015 г. на министъра на образованието и науката, на 13.08.2015 г. в Заседателната зала на РИО – София-град се проведе Церемония по връчване на почетното отличие на МОН „Национална диплома“ за общ успех от дипломата за средно образование отличен /6.00/ и за изявени способности в областта на науката, техниката, културата и спорта на зрелостниците от випуск 2014/2015 г., от област София-град. Церемонията по награждаване, на която присъстваха много директори на столични училища, учители, журналисти и близки на наградените ученици, бе открита от г-жа Евгения Вълкова – началник на РИО – София-град, която приветства отличените и гостите с „Добре дошли“ и изказа своите най-искрени благопожелания към всички в залата. „Националните дипломи“ бяха връчени на отличените зрелостници лично от г-жа Ваня Кастрева – заместник-министър на образованието и науката, с пожелания за вяра в утрешния ден, успешна реализация и много успехи. Почетни отличия получиха трима ученици от Първа АЕГ:

Бойко Иванов Воденичарски – Първа английска езикова гимназия, Лауреат на Националната олимпиада по физика за учебната 2014/2015 г.

Павла Станиславова Цветкова - Първа английска езикова гимназия, Второ място на Националното многоезично състезание за учебната 2013/2014 г.

Румен Руменов Воденичаров – Първа английска езикова гимназия, Второ място на Националния конкурс „Живеем в земята на Ботев“ през месец май 2014 година.

Другите наградени ученици са:

Константин Юлийев Карчев от Професионална гимназия Американски колеж, който е Лауреат на Националната олимпиада по физика и на Националната олимпиада по астрономия за учебната 2014/2015 г.

Георги Валентинов Стоилов – възпитаник на 164.Гимназия с преподаване на испански език „Мигел де Сервантес“, Лауреат на Националната олимпиада по испански език за учебната 2014/2015 г.

Юлия Сергеева Кехайова - 164. Гимназия с преподаване на испански език „Мигел де Сервантес“, Лауреат на Националната олимпиада по испански език за учебната 2014/2015 г.

Зрелостниците получиха предметни награди, осигурени от РИО – София-град, а специалния поздрав към тях отправи дует „Син и баща Милеви“. Ангелогласният вокалист Марк Милев, възпитаник на 140. СОУ „Иван Богоров“ трогна с изпълненията си всички присъстващи.


Тържествено откриване на учебната 2015-2016г.

С издигането на националното знаме и под звуците на химна на РБългария в Първа АЕГ беше открита новата учебна година. На тържественото откриване министърът на образованието и науката проф. Тодор Танев пожела щастлива и спокойна нова учебна година на новоприетите осмокласници, както и на техните преподаватели и родители. Всички гости на тържеството почувстваха празнична атмосфера на деня, наслаждавайки се на художествена програма, в която участие взеха емблематичният духов оркестър, мажоретния и фолклорен състав на Първа АЕГ. Особен акцент в тържествената програма бе атрактивното и майсторско изпълнение на ученик от 11 клас на адаптиран текст на английски език по Шекспир.

УСПЕШНА НОВА УЧЕБНА ГОДИНА!


До Сарагоса и назад

От 28.06.2015 г. до 03.07.2015 г. се проведе XXIV издание на международния конгрес на младите изследователи в гр. Сарагоса, Испания. До участие в този конгрес се стига след оспорвана надпревара в Испанската гимназия, традиционен домакин на българския вариант на този конгрес, провеждащ се под патронажа на фондация „Еврика“, който тази година се състоя на 9.05. От представените над 25 доклада бяха класирани десет – три доклада на 1. АЕГ, три на Италианския лицей, един доклад на 1. НЕГ, един на Частно училище „Веда“ и един на 2. АЕГ. Представянето на българския отбор, съставен от тези десет финалисти, беше изключително успешно и въздействащо. Запомнящо се беше представянето на най-младия участник в тази конференция – Божидар Русев – ученик от 8. клас на 1. АЕГ, както и на ветераните Димитър Павлов и Петър Бачев – ученици от 12. клас от същата гимназия. Можете да видите техните представяния от предоставения линк: https://www.youtube.com/watch?v=5YsZqpFM09E

А ето и имената на всички участници: Димитър Павлов, Петър Бачев, Божидар Русев, Жаклин Хикова, Антоанета Иванова, Асен Начков, Валентин Помаков, Борис Андреев, Фридрих-Димитър Крепиев, Ива Крумова.


Театрален конкурс „Езикът на Шекспир”

Тази година ежегодният театрален конкурс "Магията на Мелпомена" се проведе в рамките на проекта „Заедно в многообразието”, който Първа АЕГ реализира заедно със Столична община. За десета поредна година този фестивал, превърнал се от образователна иновация / отличена с "Европейски езиков знак "/ в чудесна традиция, възражда духа на Шекспировите вечери. Тази година конкурсът, който включва написването на сценарий за пиеси на англиийски език, както и интерпретацията им на професионална сцена се проведе на 29.06 от 14.00ч. в НАТФИЗ „ Кръстьо Сарафов”. Учениците от 9-ти, 10-ти и 11-ти клас имаха възможността да покажат актьорски и писателски талант, креативност и отлични знания по английски език. В продължение на три часа младите таланти на Първа АЕГ забавляваха публиката с оригиналните си пиеси и блестяща актьорска игра.Наградите бяха връчени от г-жа Нели Петрова и актьорът Леарт Докле, който е възпитаник на Първа АЕГ. Номинациите бяха в категории : „най-добра женска роля”, „най-добра-мъжка роля”, „най-добра написана и представена пиеса”. „Магията на Мелпомена” е една прекрасна традиция в Първа АЕГ и мотивира всички ученици и преподаватели да покажат най-добрите си качества, изявявайки постиженията си по чужди езици по нетрадиционен и атрактивен начин.

През 2006 година проектът „Магията на Мелпомена донесе Сертификат за образцова инициатива за насърчаване на чуждоезиковото обучение. Първа АЕГ е удостоена с Европейски езиков знак за иновации в чуждоезиковото обучение.


Тържествено връчване на дипломите на випуск 2015

На 26.06. от 18.30ч. в Аулата на СУ „Св. Климент Охридски” възпитаниците на Първа АЕГ , випуск 2015г. получиха своите дипломи. От тях 28 са със златен медал за отличен успех,а четирима са номинирани за Национална диплома. Присъстваха родители, преподаватели и представители на УН. Директорът на гимназията г-жа Нели Петрова връчи дипломи, златни медали, сертификати и подаръци на отличилите се абитуриенти. Отличните резултати на държавните зрелостни изпити също са красноречиво доказателство за подготовката и знанията на зрелостиците, както и за работата на техните преподаватели. Випуск 2015 може да се похвали с отлични постижения в областта на хуманитарните и точните науки, както и спорта. Сред тях са : Бойко Воденичарски, 12 а.клас, първи и втори места на национални и международни олимпиади и състезания по физика и астрономия;

Гаяна Стоянова,12г. кл.-лауреат на Национална диплома ;

Мария-Магдалена Маркова, 12 а. клас –нац.олимпиада по БЕЛ и история;

Павла Цветкова ,12б. клас, нац. Олимпиада по БЕЛ и история, първо място на многоезично състезание;

Стефанка Граматикова,12 б.кл. първо място на състезание по химия, организирано от ХТИИ и първо място на цветна олимпиада;

Веселина Бакърджиева,12е. кл. –участие на национална олимпиада по философия;

Елена Заркова, 12 е.кл. –трето място на състезание по математика в гр.Ловеч;

Грета Христова,12б. кл.-отлично предсавяне на международни и национални състезания по художествена гимнастика;

Боян Матракиев,12б. кл. –първи места на състезания по баскетбол;

Доника Младенова и Мария Аврамова-първи места на състезания по волейбол;

Първа английска езикова гимназия се гордее със своите възпитаници и им пожелава успех!На добър час на всички!


Записване на приетите на I-во класиране ученици след VII- ми клас в Първа АЕГ

26 - 30. 06.2015г.вкл.

от 08. 00 до 18.00 ч.

стая 218 /втори етаж/

НЕОБХОДИМИ ДОКУМЕНТИ ЗА ЗАПИСВАНЕ НА ПРИЕТИТЕ В ПЪРВА АЕГ УЧЕНИЦИ:

1. Оригинал на Удостоверение за завършен VII клас

2. Оригинали на служебните бележки с оценки от НВО по математика и БЕЛ

3. Характеристика на ученика, издадена от училището, в което се е обучавал /ако е налична/

4. Справка за ученика/родителя /бланка на гимназията/


Ден на Шекспировия театър

На 29.06. ще се проведе ежегодният театрален конкурс , който включва написването на пиеси на английски език и интерпретацията им на професионална сцена. Учениците от 9-ти, 10-ти и 11-ти клас ще имат възможност да покажат актьорски и писателски талант на сцената на НАТФИЗ " Кръстьо Сарафов" от 14.00ч. Поканени са всички преподаватели, родители и почитатели на "Магията на Мелпомена."

More