Courses

Танцови и музикални формации

Акробатичен рокендрол състав

Присъединете се към най-забавния и най-акробатичен танцов състав в Първа АЕГ. Научете се как да танцувате с партньор(ка) и как да правите смайващи акробатики, които да се харесат на всичките ви приятели.

Ръководители: Марина Обретенова  10Г

                          Антон Цветков            9А

 

Вокална група

ангелските гласове на Английската.

Ръководител: Донка Николаева - преподавател по музика.

Мажоретен състав

Красиви момичета, които впечатляват публиката със своите енергични и вдъхновяващи танци – това е Мажоретният състав на Първа АЕГ. Техните вълнуващи изпълнения, изпълнени със секващи дъха акробатики и динамични движения, са неотменна част от всяко събитие, свързано с гимназията. Съставът участва в множество парадни тържества и има съвместни участия с училищния оркестър, където изпълняваните мелодии оживяват пред очите на зрителите чрез прекрасните танци на мажоретките.

 

Ръководители: Емилия Стоянова - хореограф, Милена Кардашева 11ж;

Повече информация за нас може да откриете на фейсбук страницата ни и на телефон 089 941 8082.

Духов оркестър

Духовият оркестър е емблематичен за гимназията. Съставен от повече от 30 члена, оркестърът винаги е готов да приеме още нови музиканти. Инструментите, между които учениците могат да избират, са тромпет, тромбон, алтхорна, туба, кларинет, флейта, басфлигорна, ударни, пиколо флейта, саксофон и др. Диригент на оркестъра е г-жа Николина Денчева-Ангелова – дългогодишен експерт в областта на музиката и музикалното изкуство. Учениците ежегодно представят училището и страната в чужбина в различни проекти и фестивали. Всяка година нашият оркестър е част от шествието по случай Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.

Историята на духовия оркестър на гимназията ни може да прочетете ТУК!

 

Диригент: Николина Денчева-Ангелова.

Състав за народни танци

Съставът за народни танци при Първа английска езикова гимназия в гр. София е основан през 2002 г. от Красимир Петров. Негов хореограф е Илиана Петрова, а ръководител е Станислав Алачев. Още от самото си основаване, ансамбълът взима участие в Коледните концерти на гимназията и изпращането на абитуриентите. Често е канен в различни мероприятия на община „Оборище“. Съставът се е явявал неведнъж на фестивала „Младежта твори“, където през 2011 г. се класират на трето място. През 2005 г. имат участие в „Децата на Балканите“ в град Хисаря, а през 2011 г. взимат приз за откритие на фестивала от „Старопланински събор“ във Велико Търново. В последните няколко години ансамбълът набира все по-голяма популярност и се превръща в състав за забавление и наслада за много от учениците на Първа АЕГ.

Ръководител: Станислав Алачев.

Хип-хоп група „Машините“

Пауър рейнджърс, Волтрон, наричайте ги както искате, но това са „Машините“. Някои от тях се занимават професионално, участвайки в предавания като „X Factor“ и международни състезания, други не чак толкова, но ги обединява едно – чувството на танца. Имайки за цел да покажат винаги нещо ново и оригинално, те взимат участие в училищните концерти и празници, както и танцувайки хип-хоп на обществени места. Без претенции за нищо, те го правят просто, защото го чувстват.

За контакти: Камелия Григорова 12а.

Спортни отбори

Спортът е здраве

Възпитаниците на Първа английска езикова гимназия са сред първенците в най-различни спортове. Ежегодно отборите ни по футбол и волейбол заемат челните места в градските турнири. Не са за подценяване и отборите по баскетбол, петанк, тенис и шахмат.

Баскетбол – Тошо Карпузов 
Волейбол – Христо Христов 
Петанк – Христо Христов
Тенис – Тошо Карпузов
Футбол – Ангел Миланов, Рашко Иванов 
Плуване – Рашко Иванов 
Шахмат и игри върху разграфени плоскости – Симеон Стоичков

 

Курс по туризъм

Туризъм

Първа АЕГ предлага двугодишен курс по туризъм на всички свои ученици завършили осми клас. Двете години са независими една от друга и могат да бъдат взети непоследователно. Курсът е воден от г-жа Светослава Савова – преподавател по география и икономика. При завършването му учениците получават сертификат за екскурзовод и широки възможности за реализация в областта.