Първа английска езикова гимназия - домакин и водещо училище на Третата национална сесия на младежката програма „Модел на европейския парламент“

        В периода от 21 до 23 април 2023 г. Първа английска езикова гимназия беше домакин и водещо училище на Третата национална сесия на младежката програма „Модел на европейския парламент“, регламентирана от ЕК и подкрепена от всички институции с отношение към образованието и дипломацията.

Младежката модулация „Модел на европейския парламент“ е изключителна възможност за средношколците от цяла Европа да станат реална част от законодателните инициативи в ЕС, влизайки в ролята на истинските евродепутати, политици, икономисти, финансисти, културни и образователни дейци. Делегатите, разпределени в комитети по различни теми, разискваха актуалните проблеми на ЕС и континента Европа в аспектите на демографията, работното време и работната сила, възможностите за междукултурен обмен, бъдещите икономически проекти на континента, социалните и здравни проблеми.  Резолюциите на младите участници показаха тяхната зрялост в мисленето, сериозната им предварителна подготовка и дадоха изключително интересни идеи за бъдещето на Европа и различните региони в България.

В сесията участваха представители на няколко училища в София, Ловеч, Пловдив, Бургас и др.

Делегатите бяха удостоени със сертификат за отличното си представяне, академични награди и материали за обучение. На Общото събрание всички участници бяха поздравени от г-жа Й. Дунева - МВнР, г-жа М. Барганова - МОН, от г-жа Н. Петрова –директор на Първа АЕГ и НК на модулацията, от доц. д-р М. Белов - зам. декан на ЮФ, от Президента на модулацията М. Семов – 11. клас.

На всички пожелаваме успех и сериозна подготовка за следващите международни, регионални и национални сесии на Модела на европейския парламент!